„Vila Fazanaka“ u finalu za Vitalovu nagradu

U najužem izboru za nagradu „Zlatni suncokret“ nalaze se pesnička zbirka „Psihologija gravitacije“ Nenada Šaponje (Prometej), zbirka priča „Granična stanja“ Igora Marojevića (Dereta) i romani“ Aperkat“ Maje Iskre (LOM), „Večeras padaš sam“ Vladana Krečkovića (PPM Enklava) i „Vila Fazanka“ Bojana Krivokapića (Arete), saopštio je žiri u sastavu Dragan Jovanović Danilov, Milica Vučković i Vladimir Gvozden (predsednik).

Prema mišljenju žirija, knjige koje su ušle u najuži izbor za nagradu „Zlatni suncokret“ predstavljaju uspešna ostvarenja što na različite načine afirmišu domete savremene književnosti, a opsednuta su epohalnom činjenicom gubljenja iskustva, dostojanstva i, konačno, pražnjenjem smisla i jezika.

Nenad Šaponja je, prateći dečaka u sebi, uspeo da baci pesničku kocku u kojoj su se na izuzetan način sabrali misaoni i jezički momenti, obeleženi onim starim, a ipak uvek novim pitanjem mesta pojedinca u negostoljubivom svetu.

Igor Marojević je mirnim glasom ispisao pet napetih priča o stanjima i ne-mestima koja nas obeležavaju. Tako je još jednom na uverljiv način pokazao kako mi prelazimo granice i kako granice prolaze kroz nas. Tri romana koja su uvrštena u najuži izbor su primer pripovedačke koncentracije i spremnosti da se beskompromisno ostvari ravnoteža između književnog postupka i tematskih izazova.

Aperkat je dosledno ispripovedan roman o odrastanju i formiranju ranjene subjektivnosti tokom devedesetih godina, koja svoju pravu snagu nalazi u jeziku, odnosno u mogućnosti da se ispišu i na taj način možda pobede trenuci egzistencije obeleženi nasiljem.

Večeras padaš sam je roman-drama sa lirskim i crnohumornim elementima o sveprisutnom, od društva i države tolerisanom paklu zelenašenja i dužničkog ropstva, o nasilju, o sferi rada, o kriminalu i o ljubavi, kao i o sudbini dvojice neobičnih mladića ukorenjenih u „vrednosti“ sistema u kojem živimo. Pa ipak, dok se probijamo kroz zanimljivu kompoziciju romana, uviđamo da su njegovi junaci kadri da kroz figuru prijateljske ljubavi izbave svoje sudbine iz jednog takvog sveta, a možda i da mu podare smisao koji on sam olako odbacuje, a zatim očajnički i uglavnom bezuspešno pokušava iznova da ga pronađe.

Vila Fazanka je takođe roman o gubicima koji, kroz prizmu pripovedačeve empatije, postaju nove mogućnosti, ali tek u jednom naizgled zabačenom mikrosvetu na severu Vojvodine. Kroz vešto pripovedanje, očaranost običnim mestima i ogoljenom svakodnevicom postaje predmet uspešnog literarnog oneobičavanja.

Nagrada „Zlatni suncokret“ za knjigu godine dodeljuje se dvadeset i sedmi put, a podsećamo da su među dosadašnjim dobitnicima Ivan V. Lalić, Rajko Petrov Nogo, Radoslav Petković, Milovan Danojlić, David Alabahari, Dragoslav Mihailović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Goran Petrović, Slobodan Vladušić, Uglješa Šajtinac, Drago Kekanović, Svetlana Slapšak, Enes Halilović, Tanja Stupar Trifunović, Milica Vučković i Dragan Velikić. Prošlogodišnji dobitnik je Vladimir Kecmanović za roman Kad đavoli polete.

Odluka o dobitniku biće saopštena do kraja januara. Nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena tokom februara u Beogradu.