Prva nagrada na četvrtom konkursu za kratku priču Biber

Na četvrti konkurs za kratku priču Biber pristiglo je oko 750 radova. Žiri u sastavu Tatjana Gromača, Anton Berishaj i Selvedin Avdić doneo je odluku o nagradama i napravio je izbor priča koje će biti objavljene u višejezičnoj zbirci.

Prve tri nagrađene priče su sledeće:

Prva nagrada: „Ptičice“ autora Bojana Krivokapića iz Novog Sada
Druga nagrada: „Kućica u šumi“ autorke Alme Tabak iz Sarajeva
Treća nagrada: „Trokut“ autorke Maje Halapir iz Samobora

Očekujemo da će višejezična zbirka priča biti objavljena do jeseni i biće dostupna na stranici Biber. Pored nagrađenih priča, u zbirci će se naći još 22 priče sledećih autora/ki: Aleksandre Jovanović iz Vranja, Anete Velkoske iz Skoplja, Bese Morine iz Prištine, Bojana Krivokapića iz Novog Sada, Boška Lomovića iz Gornjeg Milanovca, Dinka Telećana iz Zagreba, Gorana Paladina iz Zagreba, Hoje Ogrizovića iz Novog Sada, Irene Skopljak Barić iz Vrboveca, Jelene Kalajdžije iz Bijeljine, Jovane Matevske Atanasove iz Bitolja, Marijane Čanak iz Novog Žednika, Mihovila Rismonda iz Zagreba, Milana Vorkapića iz Vrnjačke Banje, Milene Babić iz Kruševca, Milice Rašić iz Niša, Nikole Nikolića iz Podgorice, Nikole Petrovića iz Beograda, Petre Rapaić iz Novog Sada, Sanje Trpkovske iz Skoplja, Senada Jusića iz Bugojna i Vese Qene iz Prištine.

Biber je konkurs za kratku, angažovanu priču na albanskom, makedonskom, bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jeziku. Tema konkursa je pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, a dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu boljem razumevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u „neprijateljskim“ cipelama, priče koje pomeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvesniju, bezbedniju i slobodniju budućnost za sve. Konkurs organizuje Biber tim Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

Zahvaljujemo svim učesnicama i učesnicima konkursa što su podržali ovu ideju i odazvali se. Zahvaljujemo žiriju na velikom poslu koji su obavili, kao i timu koji je radio predselekciju. Čestitamo autorkama i autorima čije su priče ušle u najuži izbor.

U nastavku prenosimo saopštenje žirija.

Tim Biber

Ana Bitoljanu, Davorka Turk, Ivana Franović, Katarina Milićević, Qerim Ondozi i Radomir Radević

– – –

Saopštenje žirija

Biberov žiri želio bi zahvaliti svim učesnicama i učesnicima jer su se odazvali na ovaj konkurs, čime su, svatko na svoj i jedinstven način, dali podršku ideji mirotvorstva, razumijevanja i povezivanja među ljudima. Čestitamo svima, a naročito autorima nagrađenih priča.

Vodeći se literarnim vrijednosnim sudovima za nagradu smo odabrali sljedeće tri priče:

Ptičice
Kućica u šumi
Trokut

Također, posebnu bismo pohvalu željeli dati pričama „Mačići u zidovima“, „Maline“ i „Brkovi na štapiću ili tko zna koja o ratu“.

Za Biberov zbornik priča odabrali smo još 22 priče, koje su po našem sudu ostavile najupečatljiviji dojam. To su sljedeće priče:

„Gost“ (Mysafiri), „Ukus putera od kikirikija“ (Shija e gjalpit të kikirikut), „Antifada“, „Bitka izjutra“, „Igra: kraj“, „Razmjena“, „Vojni čistač“ (Voen čistač), „Ne govori ružno o mrtvima“ (Ne zboruvaj lošo za mrtvite), „Prsluk“, „Miris“, „Veliki žuti pas“, „Moj brat“, „Brkovi na štapiću ili ko zna koja o ratu“, „Maline“, „Mačići u zidovima“, „Pas aport“ (Pas aport), „Ikona Svetog Jovana“, „Kako je Dado postao drvo“, „Terase“ i „More“.

Ovom prilikom kao ovogodišnji žiri još jednom želimo zahvaliti svima koji su se ove godine odazvali i pozvati i afirmirane i neafirmirane autore da se odazovu na iduće Biberove konkurse. Naše je mišljenje kako ovaj konkurs predstavlja jako dobar i naročito potreban prostor za literarnu komunikaciju među autorima balkanskih zemalja, što bismo posebno željeli pozdraviti kao pozitivan primjer komunikacije, upoznavanja i zbližavanja.

Selvedin Avdić, Anton Berishaj i Tatjana Gromača

Više detalja OVDE